Blog

Yeni Başlayanlar için Organik Sebze Yetiştiriciliğinde 7 Püf Noktası

Kendinize ait bir sebze bahçesi mi oluşturmak istiyorsunuz? Çok güzel bir fikir ancak gayeniz iyi sonuçlar elde etmekse her işte olduğu gibi bunda da emek sarf etmeniz gerekiyor. İşte size kısaca anlatılacak 7 öneri:

1.Bol güneş. Bol güneş demek günde en az 8 saat güneş demektir. Bahçenizde bazı alanların kısmen güneşli (4-8 saat) olması da marul gibi bazı yeşillikler için iyidir ama yetiştirmeyi tercih ettiğimiz birçok sebzenin fotosentez yapabilmek için bol ışığa ve ısıya ihtiyacı vardır. Bahçenizin sebze bölümü için aklınızda olsun.

2. Küçük başlayın. Ailenizdeki her fert için 9-10 metrekare alan, başlangıç için inanın çok fazla. Bahçeyle ilgilenen birçok hobici bir sürü şey yetiştirmek isteyip herşeyi  ekiyor ancak bu gibi başlangıçların sonu ne yazık ki hüsran olabiliyor. O yüzden en güzeli gelin siz küçük ama emin adımlarla ilerleyin. Örnek verecek olursak iki kişilik bir aile için 10 metrekarelik bir alan yeterli olacaktır. Mesela bu sebze bahçesinde 10 çeşit domates olacağına, sırıklara desteklenmiş ve iyi bakılan sırık tip 2 domates çeşidi size düzinelerce ürün verecektir.

3.İyi toprak. Bunun için İlpasol ürünleri neredeyse artık şart oldu. İyi toprak kullanmak konusunda ciddi bağlamda titiz olmalıyız. Toprağımızın iyi olması için  ilk birkaç santimlik tabakayı kaliteli bir kompostla karıştırmak gerekir. Sonrasında da onu muhafaza etmek için saman veya yaprak malcından oluşan (ağaç kabuğu ya da taş olmasın) 5-10 cm’ lik bir tabaka daha gerekiyor. Son olarak da tabi ki bu güzel toprağa yeterli su ve azda İlpasol’un multi toprak verimi ürünlerini sağlamak kalıyor.

4. Fidelerinizi hazır edin. Yeni başlayanlar için tohumdan başlamak daha zahmetli gelebilir. Eğer daha kolay bir şekilde sonuç almak istiyorsanız küçük sebze bahçeniz için bulabildiklerinizin hazır fidelerini satın almanızda fayda var. Baharla birlikte fidesini bulamadıklarınızı tohumdan yetiştirmeyi de denersiniz ne de olsa. Tohumdan yetiştirmenin tadı da elbette başka ancak unutmayın yeni başlıyoruz.

5.Gübreleme. Organik yetiştiricilikte en dikkat edilmesi gereken konulardan biridir gübreleme. Gübreleme için mutlaka yanmış, dinlenmiş ve yeterli süre beklemiş çiftlik gübresi kullanmanız yerinde olacaktır. Bu noktada gübre bölümüzde pek çok organik gübre bulabilir ve sipariş edebilirsiniz.

6. Yararlı bakteriler. Toprağınızın kaliteli olabilmesi için organik gübre ya da besinler haricinde muhakkak yararlı bakterilere de ihtiyacı vardır. Bu nedenle dikim yapacağınız yeri düzenli çapalayarak havalandırmak, toprak altı faliyetine katkıda bulunmak için doğal yaprak ve bitki çürüntülerinden meydana gelen doğal torflarla toprağınızı zenginleştirmek toprak kalitenizin artmasına ve verdiğiniz gübreleri bitkilerinizin daha rahat almasına olanak verecektir.

7.Sulama. Size sıradan gelebilir ama önemli bir konudur. Ektiğiniz yeni tohumların bulunduğu alanlar her gün, fide ekimi yaptığınız alanlar ise 2-3 günde bir sulanmalıdır. Bahar sonuna doğru sulama daha az sıklıkta ama köklerin daha derine ulaşabilmesi için derinlemesine olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X
× Whatsaptan Yaz