Blog

Zeytinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Zeytinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Zeytinde gübreleme konusu zeytin yetiştiriciliğiyle ilgilenen irili ufaklı herkesin bilmesi gereken önemli noktalardan biridir. İlpasol olarak bu konuda sizleri karmaşadan uzak en net ve anlaşılır şekilde bilgilendireceğiz. Öncelik bilindiği üzere zeytin Türkiye’de daha çok kıyı kesimlerde üretimi yapılan sağlığa binlerce faydası olan mucizevi bir gıdadır. Öyle bir besin düşünün ki binlerce yıldır tüketiyoruz ve farklı şekillerde bu mucizevi gıdadan besleniyoruz. Zeytini kahvaltılarımızda kullandığımız gibi en lezzetli yemekleri de zeytinyağıyla yapıyoruz. Mis gibi kokusuyla zeytinyağını sabunu kullanıyoruz. Kısacası gıdadan kozmetiğe onlarca farklı sektörde bu nimetten faydalanıyoruz. Üstelik o kadar kazançlı bir cevher ki bu nesillerdir ihracatını da başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Gelelim yazımızın ana konusuna. Bu mucizevi ürün üretilirken bebeğin doğduğu yere. Yani toprağa. Yani gübrelemeye.

Zeytinde Gübrelemeni hakkında tüm bilinmeyenler.
Zeytinde gübrelemenin püf noktaları.

Gübreleme Zamanı

Zeytinde gübreleme zamanından bahsedecek olursak kış ayları sonu ve ilk bahar yağmur öncesinde gübreleme yapmanız toprağı verimli kılacaktır. Gübreleme yaparken gübreleme yapacağınız ağacın gölgesinin bitiminin düşüşünün bittiği alana yapılır. Buna taç iz düşümü diyoruz. Bu alanın dışına çıkmamanız önemlidir. Gübrelemenizi hasattan sonra yaparsanız mahsulünüzün kışa daha sağlam girmesini sağlarsınız ve bu sayede zeytinleriniz soğuktan korunur. Gübrelemeyi nereye yapılacağı ve zamanlaması ürünün lezzeti açısından büyük öneme sahiptir. Sizlere aşağıdaki resimde açıkça göstermek istiyoruz.

Zeytinde gübreleme Taç izdüşümü nasıl tespit edilir?
Zeytinde gübreleme taç izdüşümü nedir?

Gübrelemeye Etki Eden Faktörler

Gübreleme yapılırken çok fazla dış faktör vardır. Bu dış faktörler İklim, Toprak, Kültürel Uygulamalar ve Ekonomi olarak bahsedebiliriz. Toprak konusunda sizlere İlpasol olarak yardımcı olabileceğimiz bir ürün var. Bundan kısaca bahsedip altına linkini bırakacağım. Önereceğimiz ürün leonardit karışımlı solucan gübresidir. Bu gübre toprağınıza faydalı olan elementlerin sayısını arttırarak daha verimli hale getirir ve zeytinde olmazsa olmaz toprağın PH değerini dengeler. İklimden bahsedecek olursak sulama yapılmayan zeytin ağaçlarında toprağın su tutma kapasitesini arttıracaktır. Kültürel anlamda bu ürün içinde herhangi bir kimyasal barındırmaz çevreci bir yaklaşımla kalite kontrol testlerinden geçerek ISO sertifikalarına sahiptir. Son olarak ekonomik anlamda sizi yormayacak fiyatlandırma politikasına sahiptir. Verimliliği arttırdığını düşündüğümüzde ekonominiz etkilenmeyecektir.

Zeytinde Gübreleme: Asla Yapmamanız Gerekenler

Zeytinde gübrelemede zeytin ağacının kazık kök sistemi derine gitse bile beslenmeyi sağlayan kılcal kök yüzeyseldir. Kılcal kök sistemi diğer ağaçlarda olduğu gibi ağacı sadece taç izdüşümü ile sınırlı olmayıp kılcal kökler ağacın tacının dışına da yayılmak sureti ile sıra aralarını kaplamaktadır. Bu nedenle zeytinliklerde toprak işlemesi yaparken derin toprak işlemesi yapılmamalıdır. Özellikle killi topraklarda zeytin ağacının kılcal kökleri yüzeye daha yakın oluşacağından bu gibi topraklarda derin toprak işlemesinden mutlaka kaçınmak gerekir.

Kafanıza takılan konularda bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X
× Whatsaptan Yaz