Ceviz Ağacında Gübreleme
Ceviz Ağacında Gübreleme Nasıl Yapılır?
Ceviz ağacında gübrelemeyi üç safhaya ayırabiliriz. Birinci safha Dikim Safhası. Bildiğiniz gibi fidanlar açık kök (tüpsüz) fidan ise dikim sezonumuz fidanlar uyurken (Ekim ayından Mart ayına kadar) olmaktadır. Eğer tüplü fidanımız varsa genelde ne zaman dikildiği önemli değildir. Bu bağlamda fidan dikilirken temel amaç köklerin gübre ile buluşturulması olacaktır. Ayrıca fidan dikiminde dikilecek tarladaki yüzey toprağının verimini fidan kökleri ile buluşturmak oldukça önemlidir.Gübre kullanın ya da kullanmayın.
KESİNLİKLE FİDAN DİKİMİ ESNASINDA YÜZEY TOPRAĞINI KÖKLER İLE BULUŞTURUN!!!
Ceviz Ağacı Gübreleme SOLEONMİX (Solucan Gübresi ve Leonardit) Uygulama
Ceviz Ağacı gübrelemesinde SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit)
Katı formda SOLEONMİX (Solucan Gübresi ve Leonardit) ve sıvı formda SIVI HUMİXOLMİX (Solucan Gübresi ve Leonardit) uygulaması olarak ikiye ayrılmaktadır.
Yeni dikimden genç fidanlara SOLEONMİX (Solucan Gübresi ve Leonardit) kullanım faydaları ve uygulama önerilerimiz aşağıdaki gibidir.
Ceviz Ağacında Gübreleme (Yeni Dikimlerde)
Ceviz ağacında gübreleme fidesi yeni dikimlerde, ceviz ağacı gübreleme için size mutlaka SOLEONMİX (Solucan Gübresi ve Leonardit) kullanmanızı önermekteyiz.
Saçak köklerde EYLÜL-EKİM- KASIM -ARALIK uygun ekim zamanlarıdır, tüplü fide ise her dönemde dikim yapılmaktadır.
Hangi mevsimde dikim yapıyorsanız yapın, mutlaka SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) doğrudan köke temas ettirecek şekilde uygulamanız önemli.
Ceviz ağacı yetiştiriliciğinde yeni dikimlerde SOLEONMİX katı ( Solucan Gübresi ve Leonardit) kullanım önerimizin sebebi, kılcal köklerin Soleonmix gübresi ile buluşarak faydalı bakterilerin ve mikoriza mantarlarının aktivesini oluşturmak, kök gelişimini hızlandırmak ve güçlendirmek, gövde kalınlığını arttırmak ve ağaç gelişimini minimum altı ay öncesine çekmek içindir.
Meyve ağaçlarının böyle bir süre ile öne çekilmesi yatırım maliyetlerini önemli oranda düşürmektedir.
YENİ DİKİMLERDE CEVİZ AĞACI UYGULAMA ŞEKİLLERİ
Yeni dikimi yapılacak fidanlarınız için açılan fidan çukurunun dibine saçak köklerin bütünü ile temas edeceği şekilde 500 gr. kadar SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) konulur. Kenara ayrılan toprağın 2/3’ü kalan 1 kg ile karıştırılarak üzerine eklenir.
Aşı bölgesi dışarıda kalacak şekilde kalan torak ile kapatılır ve nemlendirilir.
Her bir fidan çukuruna 1,5 kg SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) konulmalıdır.
YENİ DİKİLMİŞ FİDANLARINIZDA UYGULAMA
Bölgenizin iklim koşulları ve rakımına bağlı olarak Eylül ayından Şubat ayına kadar ilpasol SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) (Granül) gübresini genç fidanlarınıza uygulayabilirsiniz.
Katı formda ilpasol SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) özellikle Ekim- Kasım-Aralık aylarında uygulanması tavsiye edilir.
Faydalı mikroorganizmalar çoğalarak toprağı tekstüre ederken mikorizal mantarlarda yeni kılcal kök oluşumunu sağlayacaktır. Bu kök gelişimi baharda yeni sürgüne yol açacak ve kök kılcalları faydalı bakterilerle kaplanacağından bitkinin kök hastalıklarına karşı direnci artacaktır.
Mart ayına kadar başka hiçbir gübre kullanmamanız önemli, özellikle kimsayal gübreler. Burada yarattığımız bu faydalı yaşam popülasyonunu ne kadar korur ve arttırırsak ağaçlarının ve toprağınız için o kadar iyi.
SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) ceviz ağacı gübrelemede, kök gelişiminin yanı sıra organizmaların birbirleri ile yakın yaşamaları ve sürtünmelerinden dolayı kinetik enerjiden kaynaklı ısı oluşturur. Bu da kök donması riskini azaltacaktır.
Ceviz ağacı dikiminde şahit alan bırakmak bizler için önemli. Böylelikle SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) yarattığı faydayı kontrol alanı ile karşılaştırarak daha net görür ve sürdürülebilir bir ticari alışverişi başlatmış oluruz.
GENÇ FİDANLARINIZDA UYGULAMA ŞEKLİ VE MİKTARLARI
Genç ceviz ağaçlarınızın yaprak iz düşümü yani kılcak kök gelişim bölgesi veya gölge çapı = kg olacak şekilde hesap ederek uygulayabilirsiniz.
Yeni dikimlerde ortalama 80 cm olduğunu varsayabiliriz. Ceviz ağacı gübreleme de ağaç başına düşen SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) 15 cm en 15 derinlikte açılacak çember şeklinde veya kaz ayağı açılacak alana, yaprak iz düşümlerinin 15 cm açığından yine toprak altında kalacak şekilde uygulanır.
15 cm derinlikte açılacak çukura toprak görünmeyecek kadar SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) konularak muhakkak surette üzeri yeniden toprakla kapatılıp nemlendirilmelidir.
SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) içerisindeki faydalı mikroorganizmaların, Azotu Fikse eden Bakterilerin, Fosfat Bakterilerinin ve mikoriza mantarların güneş ve hava ile direk temasını keselim.
SUYUN AĞACA YÜRÜDÜĞÜ ZAMAN SIVI HUMİXOLMİX (SIVI SOLUCAN GÜBRESİ VE HUMİK ASİT KARIŞIMLI) GÜBRESİ ZAMANI
Mart ayında muhakkak surette HUMİXOLMİX SIVI ( Solucan Gübresi ve Leonardit) gübre kullanmanız, ceviz ağaçları için sürdürebilir faydanın devamlılığı için önemlidir. Yine fayda mikroorganizmalarda kaynaklanmakta.
Faydalı mikroorganizmalar, ceviz ağaçları yaprak ayasında faaliyet göstererek alan genişlemesine sebep olmakta ve geniş alana sahip olan bitkinin fotosentez alanı genişlemektedir.
Aynı zamanda gübremizin içeriğindeki Kitinaz enzimi kafadan bacaklı zararlıların üzerindeki Kitini parçalamak sureti ile sinek vs. gibi zararlıların bitkiye vereceği zararı minimize etmektedir.
HUMİXOLMİX SIVI ( Solucan Gübresi ve Humik asit) Gübre uygulaması damlama sulamanız var ise damlama sulamadan, yok ise taral ile kök bölgesine uygulanmalı. Ağaca su yürümesi başladıktan yaklaşık 10 gün sonra yani gözler uyanırken bahar ayında, dekara 1 Lt düşecek şekilde 1 uygulama toraktan yapılmalı. İlk uygulamadan 21 gün sonra ağacın büyüklüğüne göre, 5 dekara 2-2,5 Lt düşecek şekilde HUMİXOLMİX SIVI ( Solucan Gübresi ve Humik asit) gübre yapraktan uygulanmalı.
https://www.ilpasol.com.tr/tum-kategoriler/sivi-urunlerimiz/
Eğer ağaçlarınız yeni dikim ise 1 Lt yeterli olacaktır.
Bu uygulama 21 gün ara ile 2 kere daha tekrar edilmelidir.
CEVİZ FİDANINDA SOLEONMİX (SOLUCAN GÜBRESİ VE LEONARDİT) KULLANIMI
Ceviz Fidanında Soleonmix (Solucan Gübresi ve Leonardit) Kullanımını araştırmadan önce Ceviz fidanında toprak analizi yaptırdığımızda dikka etmemiz gereken değerler Ph durumunu, kil oranı, kireç oranı ve organik madde durumu olmalıdır. Eğer analiz sonucunda kil oranı yüksek, Ph oranı düşük çıkarsa bu fidan toprağında düzenleme yapmamızı gerektirir.
Ceviz Fidanı Dikimi öncesi topraktaki organik maddeyi artırmamız, kil ve Ph oranını ise düşürmemiz gerekir. İstenilen değerlere ulaşılmasının yollarından birisi SOLEONMİX (Solucan Gübresi ve Leonardit) kullanmaktır.
Organik bir ürün olan SOLEONMİX (Solucan Gübresi ve Leonardit) cevizin verimini arttırır ve kökleri yakmaz.
CEVİZDE SOLEONMİX (SOLUCAN GÜBRESİ VE LEONARDİT) TEMEL FAYDALARI;
- PH seviyesini düzenler.
- Topraktaki organik madde miktarını yükseltir ve toprakta düzenleme yapar.
- Topraktaki tuzluluğu azaltır.
- Toprağın su tutma kapsitesini arttırır.
- Verimsizliğe neden olan kilin parçalanmasını sağlar.
- Güneşin sıcaklığından faydalanmasını arttırır.
- Toprakta birikmiş olan fosfor ve potasyumu hareketlendirerek bitkiye faydalı hale getirir.
- Topraktaki organik madde miktarının arttırılması fidanın daha hızlı büyümesine yardımcı olur ve oluşabilecek hastalıklarda mücadelesinde yardımcı olur.
- Uygun Ph değeri olan Soleonmix (Solucan Gübresi ve Leonardit) kullanılmalıdır.
- Topraktaki yararlı humus miktarını ve organik miktarını hızla yükselterek toprakta düzenleme yapar.
- Verimsizliğe sebep olan topraktaki kilin parçalanmasını sağlar.
- Toprak rengini koyulaştırdığında güneşin sıcaklığından faydalanmayı arttırır.
- Önceden toprakta birikmiş olan fosfor ve potasyumu hareketlendirerek bitkiye faydalı hale getirir.
- Kullanacağımız gübrelerin tam olarak bitkiye ulaşması için toprakta gerekli organik ortamı oluşturur.
- Topraktaki organik miktarın arttırılması fidanın daha hızlı ve iyi büyümesine yardımcı olacağı gibi, oluşabilecek hastalıkların önlenmesi ve mücadelesinde de olumlu etkisi olmaktadır.
- info@ilpasol.com.tr mail adresimize araziniz ve ceviz ağaçlarına ait bölge, fidan yaşı, fidan sayısı ve benzeri bilgileri mail olarak gönderdiğiniz taktirde, uzman Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız sizi arayarak detaylı bilgilendirme yapabilirler.